Сучасне підприємство неможливо уявити без електромонтера та електрослюсара з ремонту та обслуговування електроустаткування. Сьогодні не лише усім секторам енергетики, а й усім промисловим, сільськогосподарським підприємствам, компаніям, які працюють у сфері житлово-комунального господарства, бракує кваліфікованих працівників.

Захаров Аркадій Вікторович – майстер виробничого навчання з професії «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електрозварник ручного зварювання», за спиною якого величезний професійний досвід. 28 років роботи, які він віддав професії (працював електромонтером з ремонту та обслуговування електрообладнання Часовоярського вогнетривкого комбінату, електромонтером з ремонту та обслуговування електрообладнання плавильного цеху АЗОКМ м. Артемівськ, електромонтером оперативно-виїздної бригади ДТЕК Донецькі електромережі Бахмутської групи підстанцій) зараз знаходять вдячний відгук у його здобувачів освіти.

На уроках виробничого навчання здобувачі освіти групи 9 з професії “Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електрозварник” опрацювують тему: « Монтаж електропроводок. Призначення електропроводок. Відкриті та сховані електропроводки, місце їх застосування. Вимоги до електропроводок». Так вже складається в нашому закладі, що багато роботи по облаштуванню наших приміщень і наших лабораторій ми проводимо власними силами, руками наших майстрів виробничого навчання, викладачів, працівників закладу. І нещодавно відкрита лабораторія з професії «Кухар.Кондитер» багато в чому завдячує професійній майстерності і знанням Аркадія Вікторовича, а ще неймовірній працьовитості. Чому я стільки про це пишу? Тому що, однією з сильних сторін ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» – є людський потенціал, у вигляді професійних майстрів, які хочуть, вміють, знають і прагнуть передати своє вміння і досвід. І, як завжди, директор Ігор Гаєвий з адміністрацією закладу шукають шляхи, розроблять і подають на затвердження проєкти, щоб максимально використати наявні в нас ресурси і підготувати кваліфікованих робітників, що завтра дасть користь і здобувачам освіти, і закладу, і економіці наших регіонів, а відтак, в цілому Україні.




Сьогодні Україна – автомобільна країна з багатомільйонним парком різноманітних типів вантажних, легкових автомобілів та автобусів. Для того, щоб величезний парк автомобілів був справний та ефективно працював, потрібні працівники, котрі слідкують за станом автомобілів, усувають неполадки. Цим займаються автослюсарі, і потреба в них постійно збільшується. Тому охочих отримати робітничу професію автослюсаря в

ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» було чи не найбільше.

Після проходження теоретичної частини та вивчення будови деталей і вузлів автомобіля, ознайомлення з технічним обслуговуванням різних систем автомобіля здобувачі освіти І курсу з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Електрогазозварник» перейшли до практичного застосування отриманих знань. Досвідчений автослюсар і майстер виробничого навчання з даної професії Тарас СВІРЧЕВСЬКИЙ розпочав виробниче навчання з елементів вивчення технічного обслуговування різних систем легкового автомобіля. «Радяться, запитують, хочуть.. І я з задоволенням передаю їм свої знання і досвід» – розповідає Тарас СВІРЧЕВСЬКИЙ на виробничих нарадах з майстрами виробничого навчання.

І кожний такий відгук наших майстрів – це про наших прекрасних дітей, про наше надійне майбутнє, про наші «маленькі перемоги» у спільній великій справі – забезпечення потреби нашої Країни у кваліфікованих робітниках.


Від більш простих навичок до більш складних. Від вміння нарізати овочі – до приготування страв. Виробниче навчання в ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» з професії «Кухар. Кондитер» продовжується і на цей раз здобувачі освіти готували піцу та український борщ. Навряд чи сьогодні можна знайти страву, яка буде настільки популярною, як піца! Кількість варіантів обчислюється сотнями. Знаменитий італійський пиріг полюбляють і дорослі і діти. І тут не було межі фантазії та майстерності, яку демонстрували майбутні кухарі. До вже звичних нам традиційних піц додавались нові інгредієнти, вміло поєднувались, здавалося б, самі не поєднуванні продукти. Вирізнялись оригінальністю смаку овочеві піци та піца з додаванням авокадо.

Ну а готувати символ української кулінарної культури – борщ, важливо вміти не лише професійним кухарям, але й кожній господині. Це основна перша страва української кухні, яку готують в усіх її регіонах і яка набула міжнародного значення. З 77 видів борщів, майстер виробничого навчання Тетяна ПОТАПЧУК обрала найбільш поширений в нашому регіоні –традиційний український борщ. З її допомогою і під її керівництвом відбувалась «борщова містерія». Готували, смакували, залишились задоволені як здобувачі освіти так і майстер виробничого навчання, яка переконана, що скарбниця її підопічних поповнилась ще одними важливими професійними навиками.

І ДЕЩО ЦІКАВЕ ПРО БОРЩ

1 липня 2022 року міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс культуру приготування українського борщу до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони. Наявність у цьому списку доводить, що та чи інша страва є своєрідним етнокультурним феноменом, символом національної культури.

Історія борщу

Перша українська згадка про український борщ датується 1584 роком у Києві. У своїх щоденниках про страву згадав німецький торговельний агент Мартін Груневег. 17 жовтня 1584 року його купецька валка доїхала до Києва й зупинилася на ночівлю над річкою Борщівка – саме так назвав її торговець у своєму щоденнику, це була нинішня річка Борщагівка, що дала назву сучасним західним околицям Києва. Кияни пояснювали гостям походження назви річки тим, що у цій місцевості свого часу діяв борщовий базар.


Співпраця в рамках підписаного Меморандуму між Рівненським центром професійно – технічної освіти державної служби зайнятості та Державним навчальним закладом «Бахмутський центр професійно – технічної освіти» продовжилась в Олександрійському навчальному відділенні Рівненського центру ПТО ДСЗ.

Спільне навчання, проведене 23.11.2023 року для здобувачів освіти ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» та слухачів Олександрійського навчального відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ, розпочалось з теоретичної частини, на якій було презентовано лекцію на тему: « Зварювання в середовищі захисних газів». Після проходження теоретичної частини учасники мали можливість пройти тренування на зварювальних тренажерах.

Майстрами виробничого навчання Олександрійського навчального відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ Сергієм ЯКОБЧУКОМ та Василем ІЛЬЧУКОМ проведений спільний майстер – клас з професії «Електрогазозварник, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах». На другому етапі спільного навчання здобувачі освіти ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» мали змогу здобути практичні навички з підготовки металу до зварювання, включаючи розмітку та різання металу за допомогою електроінструменту. Крім того, майбутні електрогазозварники та електрозварники відпрацювали навички з ручного дугового зварювання та напівавтоматичного зварювання в середовищі захисних газів.

У заході взяли участь заступник директора Рівненського центру ПТО ДСЗ із навчальної роботи Володимир ЛУК’ЯНЧУК, завідувач Олександрійського навчального відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ Олександр СИДОРЕЦЬ, заступник директора з навчально – виробничої роботи ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» Людмила КАЛІНІЧЕНКО, старший майстер ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» Валентина МУЗИЧКА та майстри виробничого навчання Валерій ДОМАХІН, Тарас СВІРЧЕВСЬКИЙ, Дмитро ВАСИЛЬЧУК, Аркадій ЗАХАРОВ, Дмитро ТАРАСЕНКО.

І як результат, не лише прекрасно організований та проведений спільний захід, який став можливим за сприяння директора Рівненського центру ПТО ДСЗ Наталії БУРОЇ та координатора зустрічі – заступника директора Рівненського центру ПТО ДСЗ з методичної роботи Оксани ЗИГАЛОВОЇ, а й отриманні нові знання, вміння та практичне відпрацювання засвоєного матеріалу. Перші кроки в напрямку спільних дій задля забезпечення нашої країни у кваліфікованій робочій силі зроблені. Далі буде…


Професія маляра в наш час досить поширена . Без цих фахівців неможливо уявити жодне будівництво, ні одну ремонтну або монтажну організацію. Завдання маляра — надати будівлі чи приміщенню красивого, привабливого вигляду. Не секрет, що якісно проведені малярні роботи значною мірою залежать в першу чергу від професійної підготовки та обробки поверхонь. Тому виробниче навчання в ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» з професії «Маляр. Штукатур», проведене майстром виробничого навчання

ІШУНЬКІНИМ Іваном розпочалось саме з цієї теми: «Виконання основних операцій при підготовці та обробці поверхонь під неводне пофарбування».

Під час проведення уроку виробничого навчання здобувачі освіти І курсу ознайомились з порядком дотримання технологічної послідовності підготовчих малярних робіт та набули навичок з підготовки поверхонь приміщення для фінішної обробки стін таких, як вирівнювання поверхонь, зміцнення та підвищення адгезії.


Святковий стіл завжди унікальний – в першу чергу, завдяки особливій сервіровці. Тому тут, як ніколи, буде актуальна красива нарізка овочів.

Саме цьому був присвячений урок виробничого навчання в ДНЗ «Бахмутський ЦПТО» з професії «Кухар. Кондитер», проведений майстром виробничого навчання ПОТАПЧУК Тетяною. Тема уроку: «Складні форми нарізання овочів. Елементи оформлення та складання композицій».

Під час уроку здобувачі освіти ознайомилися з основними видами нарізки овочів, актуальними для святкової або ресторанної подачі, спеціальними інструментами для фігурної нарізки овочів. Крім цього, наші юні кухарі опанували техніку фігурного нарізання овочів – карвінг, яка застосовується при приготуванні та оформленні страв.


Здобувачі освіти І курсу з професії «Швачка» Державного навчального закладу «Бахмутський центр професійно-технічної освіти» з нетерпінням чекали закінчення теми «Ручні роботи».

Майстер виробничого навчання Світлана ПАЗИНЮК почала ознайомлення здобувачів освіти з швейним обладнанням.